19-11-2021

Meer zichtbaar in het verkeer met 2C-ME


Zoals ik jullie al eerder vertelde ontstaan mijn ideeën voor trainingen en producten vanuit ergernis en ga ik op zoek naar een oplossing. Want het moet toch anders kunnen, simpeler?
In het geval van 2C-ME komt mijn ergernis voort uit het feit dat ik heel veel bijna ongelukken heb, zowel als ik op mijn fiets zit als in de auto. De bijna ongelukken ontstaan vooral met mensen die op een E-bike rijden. Het is zo lastig om de E-bikes in het verkeer te herkennen en dus ook om de snelheid van de fietser in te schatten.


Ik zat al in mijn prototype fase van
2C-ME toen ineens alles vanwege corona stil viel. Dit gaf mij de gelegenheid om een aantal maanden de mensen met en zonder E-bikes te interviewen. Ik deed dit bij stoplichten, winkels en via de telefoon bij bekenden. Wat bleek, de rijders van E-bikes herkenden zich helemaal niet in mijn ergernis. Ze letten allemaal goed op, niemand hoefde ooit op de rem en ze hadden het product niet nodig.

Alle mensen die ik interviewde zonder e-bike herkende zich in mijn ergernis. Ik heb de productontwikkeling toen even stil gelegd. Wel ben ik er over blijven praten met mensen, het liet me niet los. Ik ging opnieuw onderzoeken voor wie 2C-ME dan een oplossing zou zijn.


Op het einde van 2020 heb ik online contact gehad met de gemeente Eindhoven. In het kader van de verkeersveiligheid in de stad dacht ik dat dit mogelijk een mooie ingang was.

Ze waren heel erg enthousiast over het product, alleen was het nog niet de goede timing.

In het voorjaar van 2021 werd ik benaderd door de gemeente Eindhoven. Ze wilde graag 2C-ME bestellen met de Eindhoven Vibes erop. Fantastisch nieuws natuurlijk. Soms heb je een beetje geluk nodig. De gemeente gaat de 2C-ME  o.a. inzetten in het komende verkeersveiligheid acties. Dit kan op scholen zijn in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, maar ook met acties in het kader van een autovrije binnenstad. 

2C-ME is voor alle mensen die beter zichtbaar willen zijn. Vanwege de fluorescerende stof in combinatie met de reflectie stroken ben je meer zichtbaar zowel overdag als in de avond. Het product is zeker geen vervanging van de lampjes, wel een aanvulling in het zichtbaar zijn.


Al mijn producten die ik verkoop via FlowYourTime zijn te personaliseren. Persoonlijk vind ik de Eindhoven Vibes erg gaaf. En nee, die kan ik dus nu ook niet los verkopen. Wie weet heb je geluk en loop je een keer tegen een leuke fiets actie in de stad aan waar je deze kunt krijgen.


Het hele proces van productontwikkeling, het nadenken over de webshop en de presentatie van het product geven mij veel werkplezier en uitdaging. Natuurlijk hoop ik dat iedereen een 2C-ME op zijn fiets wil hebben, zichtbaar is en dat het ongelukken kan voorkomen. 

Ik heb er sowieso weer veel van geleerd. Onder andere hoe moeilijk het is om een beweging van een fiets goed op foto vast te leggen en hoe moeilijk het is om reflectie in het donker te fotograferen zonder achteraf te fotoshoppen. Mijn creativiteit heb ik er weer goed in kwijt gekund. 

Wil jij meer zichtbaar zijn? Kijk op www.flowyourtime.com Be Safe & Shine.

“Keep it simple”
- Catrien Floris -